For schools
Educational programmes for the Danish school system
Fyns Grafiske Værksted offers a printmaking education program for school students.
The program is designed to give students knowledge of printmaking techniques and an understanding of visual language as a means of communication from both a historical and artistic perspective.
Students will be challenged to reflect on their choice of motifs and the decisions involved in the creative process. Through this, they will gain a clear understanding of the visual language’s creative journey – from idea development to finished artwork. Key concepts include: craftsmanship, sketching, drawing, plate manipulation, and production. The teaching is based on the students' imagination and a positive, engaging dialogue.
Through the creative printmaking process, the child's social skills, visual expression, and personal development will be strengthened.
The program offers time to develop and immersion.
A tour in the studio can be arranged.




Techniques (only in Danish)
Højtryk: Linoleum, collografi og prægning og xerolito.
Dybtryk: Koldnål, collografi, foam-radering og cola-ætsning.
Sted
Undervisningen foregår enten på skolen eller på Fyns Grafiske Værksted – aftales nærmere mellem underviseren og grafikeren.
Price
En dag med to undervisere fra kl. 9:00-15:30, talt 2 x 3 timers undervisning. Undervisningen er tilrettelagt efter der er 24 elever i klassen, som deles i 2 hold, det ene hold kan med fordel gå på Brandts eller Møntergården imens det andet hold modtager undervisning i grafik.
Pris 5.500 kr. materialer inklusive. Odense kommune kan ansøges om tilskud.
Purpose
At styrke børn og unges billedkunstkompetencer.
Grafiske undervisningsforløb sigter mod at fremme børn og unges møde med plane billeder i et historisk- og nutidigt perspektiv. Den grafiske proces giver eleverne mulighed for at udvikle deres billedkunstkompetencer og fordybe sig i kunsthåndværket. Eleverne opnår specifik viden omkring produktion og teknik, kompetencer som vil kunne danne basis for deres videre arbejde med billedkunsten.
Målgruppen
– er børn og unge på alle klassetrin. Undervisningen tilrettelægges i samarbejde med læreren(skolen) og Værkstedets underviser/kunstner. Se nærmere ved de enkelte hold.

Undervisningsforløb
Her følger INSPIRATIONS-forslag til undervisningsforløb, som Fyns Grafiske Værksted kan tilbyde. Har du som underviser andre tilgange til arbejdet med grafik, hører vi gerne om det – og forsøger at få et forløb skræddersyet til netop dine elever.
Teknik: højtryk + dybtryk
Fag: Billedkunst
Klassetrin: 4. – 6. klasse
Grafik i traditionel forstand – trykteknikker og håndværk med fokus på overfladens bearbejdning.
Eleverne bearbejder plader i linoleum eller pap – det er Hands-on hele vejen. De skal lære at disponere over fladen, snitte/ skære i pladen og valse ind/ sværte ind og til slut trykke.
Vi samles og gennemgår værkerne – en uformel snak om værkerne og deres udtryk … samt hvordan processen er forløbet.
Inspiration // Palle Nielsen
Teknik: højtryk + dybtryk
Fag: Dansk, Billedkunst
Klassetrin: 4. – 9. klasse
Hvem er jeg? Det er et spørgsmål som ofte beskæftiger unge mennesker. Hvilke virkemidler udtrykker vores karakter bedst? I dette forløb kommer identitets-spørgsmålet i spil.
Eleverne arbejder med selvportrættet. I ser på hvordan billeder virker på de sociale medier. Hvilke billeder er ægte – falske? Hvor møder vi de falske billeder, hvad er det virker, og på hvem? Vi skal se på reklamer og tale om mediernes påvirkning. Billedanalyse vil være en del af forløbet.
Inspiration // Cindy Shermann / van Gogh
Modeltegning af den morsomme slags. Vi arbejder med forskellige tegneteknikker – eleverne tegner hinanden f.eks. med bind for øjnene// med forskellige tegneredskaber// på tid// blindtegning – og meget mere. Til slut samles der op på forløbet – og alle tegningerne lægges frem så vi kan få en snak om de forskellige virkemidler.
Collage i sort-hvid. Geometriske figurer klippes i papir, hvorefter de klæbes på et større ark. Eleverne skaber hver især deres eget værk kun med sort – hvide figurer.
Forløbet kan udvides med leg med bogstaver og tal. Bogstaver og tal kan sættes sammen til mønstre. De kan også spejlvendes, hvilket er centralt i arbejdet med grafik og forståelsen af processen.
Indtryk, aftryk og udtryk – et forløb der kræver tørvejr.
I byen, parken eller et helt andet sted… går vi på jagt efter mønstre og flader. Opmærksomheden vendes mod overfladerne i omgivelserne …se dækslerne på vejen – en udtrådt dåse, fliser og meget mere. Bevæbnet med tyndt japansk papir og et stykke kul, finder vi aftryk af byen eller naturen. Aftrykkene kommer med hjem på skolen. Her arbejder vi med simple aftryksformer. Efter en kort introduktion kan eleverne arbejde videre i grupper.
Odense centrum og havn er udgangspunktet for denne tur med fokus på to meget forskellige udtryk. På turen finder og fotograferer eleverne udvalgte steder med grafitti. Vi ender på Fyns Grafiske Værksted, hvor vi vil få demonstreret grafik af en professionel grafiker. Vi gennemgår de forskellige
Måder at trykke grafik på.
Yderligere oplysninger kontakt:
fynsgrafiskevaerksted@gmail.com or +45 6613 9973


